Jobbmöten i det gröna – ett lyckat koncept

För ett år sedan invigdes Sveriges första utomhuskontor i Växjö. Lönesamtal och möten i det gröna visat sig vara framgångsrikt och nu sprider sig fenomenet över landet.

En solig dag i slutet av maj 2016 invigdes Sveriges första utomhuskontor i Växjö. Kontoret är på 300 kvadratmeter och kostade omkring två miljoner att bygga.

Utomhuskontoret är uppdelat i olika rum och erbjuder olika arbetsplatser som har tillgång till el och wi-fi. Det finns också möjlighet att boka ett konferensrum med ett glastak som har solceller och förser anläggningen med ström. Jenny Rungegård var den som tog initiativet till utomhuskontoret.

– Vi har fått mycket positiv respons. Många tycker att det är ett bra komplement till de vanliga kontorslokalerna. Sedan måste vi ha respekt för att det tar tid. Vi är vanemänniskor och det krävs en beteendeförändring för att vi ska nyttja det här utomhuskontoret så mycket som vi borde göra, säger Jenny Rungegård, affärsområdeschef på fastighetsbolaget Castellum i Växjö.

TV: Så skönt ska vi ha det på jobbet

Jenny Rungegård tog initiativ till utomhuskontoret. Foto: Clary Kroon

Piggare möten

När det är sommar och sol är utomhuskontoret populärt, men vid sämre väder är platsen inte lika välbesökt. Previa, som jobbar med företagshälsovård är en av hyresgästerna som har tillgång till utomhuskontoret. Företaget har framförallt använt det till individuella möten som lönesamtal.

– Det är lätt att fastna i det gamla konferensrummet, så vi behöver tänka nytt. Utmaningen är att komma på att de här möjligheterna med utomhuskontoret finns, så att vi kan använda det här konferensrummet mer, säger Sabina Ståhle, konsultchef på Previa i Kronoberg.

Hur mycket använder ni det när det är dåligt väder?

– Hittills har vi inte gjort det, men visst skulle man kunna ta på sig lite mer kläder för frisk luft behöver man alltid.

Beteendevetaren Pehr Jönsson och företagssköterskan Malin Söderberg som båda jobbar på Previa ser flera fördelar med utomhuskontoret.

– Det är härligt med ett miljöombyte, att inte bara sitta inne i ett trångt konferensrum utan att få vara ute och få frisk luft, säger Pehr Jönsson.

– Jag tycker att man piggnar till när man får frisk luft och ljus. Jag tycker också att mötena blir mer positiva när vi sitter ute. Det känns som alla är lite mer vakna och med, säger Malin Söderberg.

LÄS MER: Här invigs Sveriges första utomhuskontor

Foto: Clary Kroon

Konceptet sprider sig

Sedan Sveriges första utomhuskontor invigdes förra året så är det nu på gång på flera platser i landet.

– Det är fantastiskt att det sprids. Vi är stolta över att det var vi här i Växjö som fick bli initiativtagare. Vi är gärna med och ger input och vi har haft väldigt mycket studiebesök.

I Gävle och Falun har ett kommunikationsbolag satt upp tillfälliga utomhuskontor under sommarhalvåret. I Västerås håller de just nu på att färdigställas ett stort kontorskomplex där de också byggs ett utomhuskontor enligt Växjömodellen. 

LÄS MER: Utomhuskontor sprider sig till Gävle

Foto: Arkiv

Hur skönt får vi ha det på jobbet?

Ett annat exempel som Jenny Rungegård berättar om är Malmö stad som vill etablera utomhuskontor i parker och på torg.

– Malmöstad tittar på möjligheten att bygga ett antal utomhuskontor för allmänheten inom några år, säger hon.

Jenny Rungegård kommer att jobba vidare med beteendeförändringen för att utomhuskontoret ska börja användas ännu mer för hon ser att det finns mycket att göra.

– Vi behöver komma ifrån den gamla vanan att när vi har möten så ska vi stänga in oss i ett konferensrum och sitta ner. Jag ser också att det är en ledarfråga. Hur skönt får vi ha det när vi arbetar? Är det okej att sitta i solen med en kopp kaffe och läsa en rapport?

Foto: Arkiv

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer