Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Pedersen blev instängd med en tiger på Ölands djurpark. Parken säger att de utrett incidenten tillsammans med Niklas och hans skola, men det är helt fel säger både Niklas och skolan. Hör arbetsmiljöverket kommentera de motstridiga uppgifterna i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Trots olika versioner kring tigerolyckan – ingen kontrollerade Ölands djurparks uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket valde att lita på Ölands djurparks uppgifter kring hur de hanterat en livsfarlig situation trots att SVT Nyheter Småland – nästan en vecka innan ärendet avslutades – publicerade fakta som pekar mot att de inte stämmer. 

SVT Småland har tidigare berättat att det finns två versioner av hur Ölands djurpark utredde händelsen då praktikanten Niklas Pedersen hamnade ensam instängd med en tiger 2017:

• Ölands djurparks, som skriver till Arbetsmiljöverket att de utredde händelsen tillsammans med Niklas skola.

• Skolans, som i flera mejl till SVT uppger att de inte fick veta något förrän efter flera år, och förnekar bestämt att de deltagit i någon utredning.

Avslutar utan kritik – och utan kontroll

Det var i mars i år som Arbetsmiljöverket ställde frågor till djurparken om tigerincidenten – som de inte alls kände till innan bland annat SVT Småland rapporterade om den i höstas.

Efter fyra veckor har nu ärendet avslutats utan kritik mot Ölands djurpark, trots att parken inte kunnat bevisa att de gjort den anmälan de är skyldiga att göra. De har heller inte skickat in den utredning av händelsen som myndigheten uttryckligen bad om.

– Vi har bedömt att parkens beskrivning av hur utredningen gjordes var tillräcklig och att de nu har rutiner som förhindrar att det här kan hända igen, säger Kristina Gavare, tillförordnad enhetschef på Arbetsmiljöverkets region Syd.

Arbetsmiljöverket: Uppgifterna är nya för oss

Uppgifterna om att Niklas och hans skola tillbakavisar parkens version, publicerades nästan en vecka innan Arbetsmiljöverket avslutade ärendet. Ändå säger Arbetsmiljöverket att de inte kände till dem.

Tror ni på Ölands djurparks uppgifter?

– Det fanns ingenting i arbetsgivarens svar som fick oss att misstänka att det inte skulle stämma. Men jag får ta med mig det och se om vi behöver vidta några åtgärder nu, säger Kristina Gavare.

SVT Småland har vid ett flertal tillfällen bett Ölands djurpark om en intervju, och om att få se den anmälan som parken säger sig ha skickat med vanlig post men som alltså aldrig registrerats, samt utredningen. Via sin advokat svarar Ölands djurpark att de inte vill lämna några kommentarer så länge utredningen kring dödsolyckan i augusti 2022 fortfarande pågår.

I klippet ovan ger en arbetsrättsjurist sin syn på Arbetsmiljöverkets handläggning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan på Ölands djurpark

Mer i ämnet