Polis vid avspärrningen i det bostadsområde i stadsdelen Araby där en man knivskars i augusti. Foto: Carl Carlert

Utredning om mordförsök läggs ner – bevisen för svaga

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om mordförsöket på Hjalmar Petris väg i Växjö i augusti läggs nu ner. Bevisningen är för svag, enligt åklagaren.

– Den person som har varit misstänkt bedömer jag fortfarande vara på sannolika skäl misstänkt, men jag kommer inte längre än så, säger åklagare Kristoffer Nordström.

Det var i slutet på augusti som en man i 30-årsåldern kom in till sjukhuset i Växjö med allvarliga stick- och skärskador. En teknisk undersökning gjordes på brottsplatsen, Hjalmar Petris väg i Växjö, och en 19-åring man greps och häktades misstänkt för brottet.

Kan inte binda 19-åringen till brottsplatsen

Nu läggs förundersökningen ner av åklagaren, eftersom det inte finns tillräckligt med bevis för att binda den misstänkte till brottet.

– Vi har fått svar på våra tekniska analyser, och kunde se att de inte kunde binda den misstänkta gärningsmannen till platsen. Det i kombination med att vi saknar utomstående vittnen som sett något gjorde att jag inte kunde förvänta mig en fällande dom på det material som fanns i förundersökningen, säger åklagare Kristoffer Nordström och fortsätter:

– Det finns inga ytterligare utredningsåtgärder som jag kan vidta i nuläget som skulle göra att misstanken skulle skärpas. Därför måste jag lägga ner förundersökningen.

Försatt på fri fot

Under torsdagseftermiddagen släpptes 19-åringen från häktet och försattes på fri fot, sedan tingsrätten beslutat att det inte fanns tillräckliga skäl för honom att vara fortsatt frihetsberövad.

– Tingsrätten tyckte inte att det var proportionerligt att han satt häktad för våld mot tjänsteman, trots att han tidigare är dömd för våldsbrott. Jag ansåg att det var proportionerligt, men jag förstår och accepterar tingsrättens bedömning och kommer inte att överklaga beslutet, säger Kristoffer Nordström.

19-åringen är fortsatt misstänkt för våld mot tjänsteman på sannolika skäl och för grovt brott mot knivlagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer