Louise Haag, tf kanalchef på P4 Kalmar. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Utredningen om hot mot P4 Kalmar läggs ned

Publicerad

Polisen har inte lyckats få fram någon skälig misstänkt för hoten mot Sveriges Radion P4 Kalmar i höstas.

Det var i mitten av november som en reporter från P4 Kalmar rapporterade från stadsdelen Norrliden som två maskerade män kom fram och riktade verbala hot mot radiokanalen.

Trots spaning, förhör och videokonfrontation läggs nu förundersökningen ned.

– Den läggs ned med motiveringen ”inget spaningsresultat”, vilket betyder att vi helt enkelt kan inte få fram en misstänkt person, säger förundersökningsledare Jessica Wingqvist.

Pekar ut olika personer

Hon har låtit olika personer titta på en konfrontationsvideo med män maskerade som vid händelsen för att försöka peka ut någon, men har fått olika personer utpekade. Inte heller polisens rapoorter om klädsel och dylikt har kunnat säkerställa identiteterna.

De hot som ska ha kommit in via mejl i ett senare skede, betraktar Wingqvist däremot inte som verkliga hot utan mer som kommentarer kring Norrliden i stort om än djupt rasistiska.

– Vi har sett så pass allvarligt på detta att vi verkligen försökt få fram en person. Det var ju inte riktat direkt mot personen utan kanalen, alltså mot public service, och det är allvarligt.

Nyhetsarbetet fortsätter

Louise Haag, tillförordnad kanalchef, delar den uppfattningen.

– Det är tråkigt naturligtvis att man inte kan fälla någon för detta, att man kan hota och gå fri. Det är klart att det är allvarligt, en journalist ska ju kunna arbeta och verka utan att bli hotad.

Händelsen har inte inneburit några förändringar för kanalen.

– Vi har inte dragit ner eller ändrat något, vi jobbar på. Däremot tänker vi över säkerheten, men det gör vi alltid. Det gäller för oss i ledningen att se till att alla kan känna sig trygga. Vi har bearbetat det och reportern har fått stöttning och gått vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer