Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Mörbylånga kommun fanns en lista över personer som vaccinationsteamet kunde kontakta om de riskerade att behöva kassera vaccin. På reservlistan var flera chefer namngivna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Utredningen visar – Mörbylånga bröt medvetet mot vaccinordningen

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun har vid ett tillfälle medvetet frångått prioriteringsordningen när det kommer till covidvaccinationen. Socialchefen fick vaccin utan att tillhöra någon prioriteringsgrupp, det visar utredningen av tre incidenter som är kopplade till vaccinationerna.

– Det känns jobbigt och svårt. Det är olyckligt, säger kommundirektör Ann Willsund.

Revisionsbyrån PwC har, på uppdrag av Mörbylånga kommun, utrett tre incidenter där fyra kommunanställda ska ha mottagit coronavaccin utan att tillhöra prioriteringsgrupp 1. Detta inträffade i mitten och slutet av januari.

Enligt utredningen beror två av dessa händelser på felbedömningar och missförstånd medan man vid ett tillfälle medvetet frångått prioriteringsordningen.

Detta har hänt

Händelse 1. Två anställda som vanligen arbetar nära omsorgstagare men som under pandemin kan arbeta på distans skickades till vaccinering samt mottog vaccin. Enligt rapporten ska enhetschefen noterat det felaktiga urvalet och efter incidenten tagit bort den personalkategorin från listan över prioriterad personal.

Bedömning: Ansvarig chef tolkade prioritetsgruppen felaktigt.

Händelse 2. Under ett samtal på en arbetsplats kom frågan upp om en av tjänstemännen, som arbetar nära omsorgstagare, tillhör den prioriterade personalgruppen. Bedömningen gjordes att så var fallet och den anställde mottog vaccin. Men i samband med den mediala uppmärksamheten blev tjänstemannen osäker på om det var rätt att hen fick vaccin.

Bedömning: Tjänstemannen tolkade prioritetsgruppen felaktigt.

Händelse 3. Vaccinationsteamet kontaktade i januari en av enhetscheferna för att få hjälp med att lokalisera ovaccinerade personer inom prioriteringsgruppen. Enhetschefen återkopplade med namn på de som kvarstod att vaccinera men också med namn på chefer som kunde infinna sig med kort varsel för att motta vaccin.

Dagen då händelsen inträffade fanns en dagslista över alla som skulle vaccineras. Under den listan fanns en reservlista med namnen på cheferna.

Av utredningen framgår att en sköterska hade förberett en dos vaccin för en mottagare som sedan inte kunde vaccineras den dagen. Inget vaccin får kasseras och det bedömdes som svårt att avgöra hur länge dosen skulle hålla. Därför kontaktades en av cheferna på listan som mottog den överblivna dosen.

Bedömning: Ett medvetet avsteg från prioritetsordningen har gjorts. Anledningen sägs vara att det inte fanns någon annan lösning.

Får sin andra dos

Kommundirektör Ann Willsund berättar att de rådfrågade regionen om personerna i vaccinincidenterna skulle få ta sin andra dos.

– De säger att dos två ska ges inom det tidsspannet som finns. Men det blir ett beslut för en enskilde att hantera. Några av dem har redan fått dos två men inte alla, säger hon. 

I klippet hör du kommundirektör Ann Willsund berätta mer om incidenterna med covidvaccinationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet