De två kaninerna försvann från 4H-gården i Alvesta förra veckan, men är nu tillbaka efter att de hittats utanför posten i Alvesta. Foto: SVT

Utrotningshotade kaninerna återfunna efter en vecka – dumpade utanför postkontoret

Publicerad

De utrotningshotade Gotlandskaninerna, som fick mycket uppmärksamhet när de stals från en 4H-gård i Alvesta, är återfunna. Kaninerna hade lämnats utanför posten i Alvesta.

– Någon har bara dumpat av dem, säger aktivitetsledaren på 4H Lina Nilsson.

För två veckor sedan stals två Gotlandskaniner från en 4H-gård i Alvesta. Gotlandskaniner är klassade som utrotningshotad svensk husdjursras av Jordbruksverket.

Kaninerna skulle avlas på gården för att bidra till att bevara rasen.

”Skulle ge dem till sina barn”

Natten till tisdag kom emellertid ett glädjebesked. Femman och Elia – som kaninerna heter – hittades utanför posten i Alvesta.

– Kaninerna mår ganska bra. De har blivit väl omhändertagna, säger Lina Nilsson.

Kanintjuven hade tagit med kaninernas drickskålar och köpt spån som lämnats tillsammans med kaninerna.

– Det var nog någon som tänkte ge kaninerna till sina barn eller ha dem som sällskapskaniner. Hade stölden inte uppmärksammats så mycket som det gjordes så skulle vi nog inte fått tillbaka kaninerna, säger Lina Nilsson.

Flyttas av säkerhetsskäl

Men kaninerna kommer inte flytta tillbaka till gården i Alvesta. Dels på grund av att gården snart stänger för sommaren och dels på grund av rena säkerhetsskäl.

– Vi vågar inte ha kaninerna i Alvesta längre. Nu får de bo på gården i Växjö i stället, säger Lina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.