Foto: Anne Torvinen/SVT

V vill avveckla regionens ägande i flygplatsen i Växjö

Publicerad

Vänsterpartiet i Region Kronoberg vill att regionen avvecklar sitt ägande i flygplatsen i Växjö. Orsaken är bland annat att partiet anser att skattepengar inte ska läggas på flygtrafik.

– Vi tror inte att man kommer flyga på samma sätt efter pandemin som man gjorde tidigare. Därför är vi rädda att flygplatsen kommer behöva mycket mer driftsbidrag i framtiden än vad den får nu från regionen, säger Eva-Britt Svensson (V), ledamot regionfullmäktige.

Hon anser också att skattepengar inte ska läggas på flygtrafik.

– När vi lägger skattepengar på kollektivtrafik behöver det vara på sådan som är hållbar i framtiden. Det är snarare tågtrafiken som behöver mer resurser.

Handlar om bränslet

Eva-Britt Svensson tror dock att deras motion kommer möta motstånd hos majoriteten, men vill ändå att frågan lyfts.

– Vi har länge varit svala i vår inställning till flygplatsen och arbetat för att inte utöka driftsbidraget. Men majoriteten är kritisk till vår hållning.

Britt-Louise Berndtsson (C), är ordförande i regionfullmäktige och anser att det snarare handlar om att utöka förnyelsebara drivmedel.

– Vi behöver bidra till flygplatsen för att kunna behålla den. Den är viktig både för näringslivet och för den enskilda invånaren i länet. Däremot behöver bränslet i tankarna på planen förändras.

Men är det klimatmässigt motiverat att satsa på flygtrafik?

– Flygets totala utsläpp utgör en liten klimatpåverkan jämfört med transporter i stort. Jag tycker inte man kan ställa flyget mot tåget, vi behöver båda. Näringslivet är också i stort behov av flyget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.