Foto: TT

Inte för sent att vaccinera sig

Publicerad

Efter en period av brist på vaccin finns det nu åter möjlighet att vaccinera sig utan att tillhöra en riskgrupp, i både Kalmar och Kronoberg.

Bristen på vaccin har i båda länen inneburit hårda prioriteringar, men flertalet av de som hör till en medicinsk riskgrupp har hela tiden kunnat få.

– Här i Kalmar tvingades vi under en period att prioritera inom riskgruppen pensionärer och gravida, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin till SVT Nyheter Småland. Hur många som hälsocentralerna tvingades avvisa är inte sammanställt.

Inget vaccin till sjukhuspersonal

Situationen var likartad i Kronoberg där man under en period inte kunde erbjuda vaccin till friska pensionärer och inte heller till alla anställda på sjukhusen, så som man planerat.

– Däremot har vi kunnat erbjuda vaccinering till alla i den medicinska riskgruppen, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist på lasarettet i Växjö.

Fler vaccinerade i år

Det finns nu återigen vaccin i båda länen, men inte i några större mängder. Kalmar delar tusen doser med med Skåne och Blekinge. I Region Kronoberg kan vårdcentralerna beställa doser i mån av behov.

Vad som trots bristen är positivt är att efterfrågan varit högre i år, menar smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, och att fler faktiskt har blivit vaccinerade i både Kalmar och Kronobergs län. I Kalmar 3600 fler och i Kronoberg 2000 fler. Det är också positivt att årets vaccin i högre grad än förra året matchar influensaviruset.

Årets influensatopp är beräknad till slutet av februari, lagom till sportlovet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer