Vaccinering mot säsongsinfluensa drar igång

Publicerad

Under tisdagen inleds den årliga vaccineringen mot säsongsinfluensan. I år har Region Kalmar län beställt mer vaccin än förra året för att undvika att vaccinet tar slut.

– Förra året var det glädjande nog många som ville vaccinera sig. Europa och Sverige fick inte de doser man räknat med och vi i Kalmar län drabbades också. Vi fick därför prioritera så att de mest behövande fick först. Det hoppas vi kunna undvika i år, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Vaccinet som ges mot säsongsinfluensan ger inga allvarliga biverkningar. Om man vaccinerat sig och ändå blir sjuk blir sjukdomsförloppet lindringare än vad det hade varit annars.

De som uppmanas vaccinera sig är grupper som annars riskerar att bli svårt sjuka. Bland dem finns bland annat personer över 65, gravida och de som har en kronisk sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.