Så här går byggprocessen till – SVT:s reporter förklarar

Sjukhusbygget i Växjö: Vad är en detaljplan?

Publicerad

Detaljplanen är första steget i bygget av det nya sjukhuset i Växjö. Hör SVT:s reporter förklara mer.

En detaljplan är ett dokument som talar om hur mark- och vattenområden får användas när man ska bygga i ett visst område. Utan en detaljplan kan inte ett bygglov beviljas.

Detaljplanen för det nya sjukhuset i Växjö sker i flera steg. Första steget är att offentliggöra ett första utkast i september 2020. Förslaget går ut till medborgare och myndigheter och alla har rätt att komma in med synpunkter.

Materialet kommer sedan att omarbetas innan en färdig plan slutligen antas av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. Planen är då juridiskt bindande.

Kan innehålla utredningar

I detaljprocessen ingår att titta på hur sjukhus kan byggas på tomten. Bland annat ska det tas ställning till var olika byggnader kan byggas, var vägar och var naturområden ska ligga.

Detaljplanen består av en karta som visar var bebyggelsen kan ske och en planbeskrivning beskriver varför man kommit fram till just det. Ibland finns också utredningar kring bullernivå, miljöpåverkan och trafiklösningar med.

Nytt förslag klart 2021

När synpunkterna sammanställs omarbetas förslaget. I april 2021 går processen in i ett granskningsskede där ett nytt förslag presenteras och åter går ut till allmänheten.

Detaljplanen medför i princip rätt att bygga i enlighet med planen under en särskild tid. Genomförandetiden bestäms i planen, men är ofta på minst fem år och högst 15 år.

Så här går byggprocessen till – SVT:s reporter förklarar. Foto: SVT Grafik

Vinner laga kraft

I november 2021 ska ett färdigt förslag förhoppningsvis presenteras för byggnadsnämnden i Växjö kommun. Ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Tanken är att detaljplanen vinner laga kraft i december 2021. Först då är det möjligt att gå vidare i bygglovsprocessen och att faktiskt börja bygga.

En sammanfattning om processen ser du i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya sjukhuset i Växjö

Mer i ämnet