Vadå tidigare vår? – det är ju svinkallt ute!

Publicerad

I vår rapportering om klimatet inför valet i höst berättar vi i dag hur mycket temperaturen stigit på olika platser i Sverige. Det gör att hösten kommer senare och våren kommer tidigare. Men vadå tidigare vår? frågar sig den som tittar ut genom fönstret. Vi frågar SVT:s meteorolog Pererik Åberg hur det kommer sig.

– Det kommer alltid vara enskilda år som sticker ut, där våren kommer senare än normalt. Det kommer det vara i fortsättningen också, och år där det kommer vara mycket mer snö.

– Men om man tittar på lång sikt – 30, 40, 50 eller 100 år in i framtiden – har man sett en övergång till att vårarna kommer tidigare och hösten ligger senare, förklarar Pererik Åberg.

Val 2018 – Klimat

Han drar ett par jämförelser för att öka förståelsen:

– Att titta på vädret nu och jämföra med klimatet är ungefär som att ta en akties värde i dag och uttala dig om aktieutvecklingen under 1900-talet. Eller att du sitter och kör en bil mellan Växjö och Östersund. Du körde 56 km/h och det tog åtta timmar: det är klimat. Men när du körde förbi Gävle körde du i 120 – och det är exakt nu.

Klimatzonerna vandrar norrut med 0,5 – 1 mil om året.

– 50 år framåt kanske det för Smålands del handlar om att titta på vad de har för väder i norra Tyskland. Det kanske bara blir snö vid enstaka tillfällen.

Att vi får mindre snö i framtiden kan i sin tur leda till nya problem med grundvattnet.

– Det är lite oroväckande i och med att snön är en vattenreservoar. När temperaturen stiger kommer den växtligheten till del, men om nederbörden kommer som regn istället så försvinner det. Då tas det från grundvattnet istället, säger Pererik Åberg.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare går det i kväll att chatta om klimatet mellan klockan 20-21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Klimat

Mer i ämnet