Det var natten mellan lördag och söndag den här bilen sattes i brand vid Lessebo station. Foto: Örjan Wilhelmsson

Våg av vandalism i Lessebo

Uppdaterad
Publicerad
Krossade fönster på skolor, järnvägsstationen och vårdcentralen, en utbränd bil och klotter på minst fyra andra bilar. Lessebo samhälle har den senaste tiden drabbats av omfattande skadegörelse.

– Både som privatperson och yrkesman tycker jag att det här är väldigt tråkigt. Det här kommer att kosta stora summor att reparera. Pengar som istället hade kunnat läggas på annat underhåll av lokaler, eller något roligt, säger Örjan Wilhelmsson, tjänstgörande förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

Vågen av skadegörelse inleddes natten till den 14 juli då en bil sattes i brand på parkeringen vid samhällets järnvägsstation, alla glasrutor på perrongens väntkur krossades, likasom ett stort fönster på stationshuset. 

Bilen som sattes i brand vid stationen i Lessebo. Bara en i raden av flera skadegörelser i samhället den senste tiden. Foto: Örjan Wilhelmsson

Efter det har skadegörelsen fortsatt flera nätter. Minst fyra bilar vid stationsområdet har spejats med färg, biljettautomaten och stationens toalett har förstörts.

Tolv fönster har förstörts på skolan Bikupan, sex på Gula skolan och två på gymnasieskolan. Även på Vårdcentralen och Hackebackeskolan har fönster krossats.

Stora kostnader att vänta

Alla händelser är polisanmälda men enligt Örjan Wilhelmsson finns i nuläget inga misstänkta. Kommunen har ännu inte räknat på vad alla reparationer kommer att kosta, sammanlagt.

Mängder med fönsterrutor har krossats i Lessebo samhälle. Foto: Örjan Wilhelmsson

– Men eftersom det kostar ungefär 10 000 kronor att ersätta en glasruta i ett fönster sticker kostnaderna snabbt upp mot 100 000, säger Örjan Wilhelmsson.

Det som förövarna håller på med är dessutom farligt för dem själva, säger Örjan Wilhelmsson.

–  Som många fönster är konstruerade finns det risk för att stora mängder vasst material regnar ner över den som kastar sten, om fönstren sitter en bit upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer