Här är dragväggen som startat konstbråk i Ljungby

Publicerad

År 1960 målade Sven Ljungberg en väggmålning i församlingshemmet i Ljungby. Nu efter en renovering av församlingshemmet har målningen enligt släktingen Pontus Ljungberg ”skändats”.

Det var under en utflykt med Ljungbergsmuseets vänner som det upptäcktes att väggmålningen föreställande Noaks ark under en renovering hade förändrats. Målningen hade delats av med en vikvägg. På en annan del av målningen hade en glasskiva monterats, samt att en ledstång skruvats upp på en annan del av bilden.

 Pontus Ljungberg, son till Sven Ljungberg, som själv var med och fick se vad som hade hänt blev inte glad över det han såg.

– Jag blev nog lite paralyserad och jag borde nog ha gått därifrån direkt, säger Pontus Ljungberg.

Målningen har delats av en ny vägg

Församlingen har byggt ett nytt kök och då har de för att skydda en del av målningen monterat en stor glasskiva på en del av konstverket. Glasskivan innebär att det uppstår speglingar och reflexer, som gör att det blir svårt att se vad bilden föreställer. På en annan del är målningen delad mitt i av en vilkvägg. Birgitta Svensson är ordförande för Ljungby pastorat hon förstår inte Pontus Ljungbergs kritik om att bilden skulle vara ”skändad”

– Skändad tycker jag är ett väldigt starkt ord. Att den är förändrat håller jag med om, innehållet tycker jag finns kvar. Jag tycker att vi har gjort allt vi kan för att bevara den.

Konstnären Sven Ljungberg målade väggmålningen på 60-talet Foto: TT

Brutit mot lagen

Men Pontus Ljungberg som har orginalbilden som hans far Sven Ljungberg hade som stöd vid målningen av väggmålningen tycker inte alls att församlingen har ansträngt sig för att skydda målningen vid renoveringen. Han anser att församlingen har brutit mot upphovsrättslagen. En lagtext som Birgitta Svensson inte ens vet att den finns.

– Ja, det är en lag som jag inte alls kände till, säger Birgitta Svensson, som även säger att hennes okunskap om den lagen är en av orsakerna till att det har blivit fel.

Vill att bilden ska återställas till orginalskick

Pontus Ljungberg och hans bror Jonas Ljungberg har i en skrivelse till församlingen krävt att bilden ska återställas till orginalskick. Om detta inte sker så kräver bröderna att bilden ska täckas över med ett draperi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer