Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här patrullerar väktarna Arne och Amanda i Borgholm. Hör mer om deras uppgift i klippet. Foto: Fanny Asplund/SVT

Väktare påminner turister och ölänningar om att hålla avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Under midsommarhelgen var det många semesterfirare som strosade i Borgholm. För att påminna folk om vikten av att fortfarande hålla avstånd, har Borgholms kommun anställt väktare. Något som enligt kommunchefen, Jens Odevall, gör nytta.

– De har varit uppskattade av såväl besökare som oss bofasta. Man får sig en liten tankeställare att ”visst ja, det är fortfarande en pandemi och vi ska hålla avstånd”, säger han.

Jens Odevall berättar att Borgholms kommun har haft väktare under olika delar av pandemin för att försöka kontrollera smittspridningen.

– Vi har våra väktare som är stadsvärdar och patrullerar till fots. Det de gör är att de uppmanar folk, på distans, att hålla avstånd om vi upplever att det är trängsel, säger Martin Ask, gruppledare på Avarn Security.

Martin Ask är gruppledare på Avarn Security och arbetsleder väktarna i Borgholm. Foto: Fanny Asplund/SVT

Hur kommer väktarnas roll förändras i och med att restriktionerna förmodligen lättar ytterligare den 1 juli?

– Rollen kommer att bestå eftersom det här med trängsel är något vi ska fortsätta att undvika, säger Jens Odevall.

Hör mer i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.