Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Väktarna Henrik Brolin och Dick Karlsson går runt på gatorna i Borgholm och ser till att alla håller avstånd Foto: Ida Svensson/SVT

Väktare ser till att semesterfirare håller avstånd på Borgholms gator

Uppdaterad
Publicerad

Den här sommaren är det många som styr resan mot Öland under semestern. För att klara trycket har Borgholms kommun anlitat väktare som ska hjälpa till att påminna alla om att hålla avstånd.

Det är svårt att missa Dick Karlsson och Henrik Brolin när de går sida vid sida på Borgholms gator. Med gula reflexvästar, som det står väktare på, promenerar de runt och ser till att alla står på rätt avstånd i glasskön och att man inte står för nära varandra utanför restaurangerna i väntan på ett bord.

– Det har gått väldigt bra, folk är väldigt skötsamma och är bra på att hålla avstånd, säger Dick Karlsson.

När de ser att två sällskap står lite för nära varandra går de fram och påminner om de står lite för tätt.

– De accepterar det omedelbart och tar ett steg tillbaka.

Om restaurangägare upplever att det är lite trängsel utanför deras restaurang kan de bara slå en signal till väktarna så kommer de och hjälper till.

Provat olika sätt

Borgholms kommun har gjort flera åtgärder för att minska risken för trängsel.

– Vi har informerat, vi har besökt campingsplatser, livsmedelsaffärer och restauranger för att få en bra dialog. Vi har informationsskyltar på brunnslock och på våra badplatser och skickat ut information till alla som bor här, säger Ilko Corcovic, kommunalråd i Borgholms kommun.

Men när turisterna började strömma in kände kommunen att det var dags för nästa steg – man anlitade då väktare.

– De hjälper oss att öka medvetenheten och jobbar i förebyggande syfte för att våra besökare och vi som bor här ska hålla avstånd och på det sättet minmera riskerna för smittspridning.

Väktarna finns på plats i Borgholm den här veckan och nästa men det kan bli längre än så. Framöver kan det också bli aktuellt att väktarna tar en runda på stränderna i kommunen.

Ilko Corkovic, kommunalråd i Borgholms kommun uppmanar alla att hålla avstånd för att minimera smittspridningen. Foto: Ida Svensson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer