Ölands natur är känslig. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Skräp och bilkörning i Ölands naturreservat – nu sätts vakter in

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med misskötsel på de öländska naturreservaten oroar länsstyrelsen i Kalmar län.

Öland är ett populärt resmål, men mindre populärt är att en del av besöken på ön innebär att naturreservat slits ner i onödan. Framför allt på de strandnära reservaten.

– Vi har fått larmrapporter om bilister som kör utanför vägarna i den känsliga naturen, om överfulla soptunnor och blöjor ute i naturen. Och om att reservatens parkeringsplatser används som uppställningsplatser nattetid för husbilar, säger Eric Arenius, kommunikatör på länsstyrelsen i Kalmar län.

Eric Arenius, kommunikatör på länsstyrelsen i Kalmar län. Foto: Karin Ahlgren/SVT

För att komma tillrätta med en del av problemen har länsstyrelsen engagerat ett bevakningsföretag som på kvällarna ska röra sig i området.

– De ska se till att dagparkeringarna sköts så att de inte blir ställplatser, säger han.

Har väktarna sett till att folk flyttat på sig?

– Jag har inga uppgifter om det.

”Förstår inte hur folk tänker”

De cyklister SVT Nyheter möter under besöket på Öland, bekräftar uppgifterna från länsstyrelsen.

– Ja, vi förstår inte att människor inte respekterar de skyltar som finns, utan kör ut i den känsliga naturen, vid sidan om vägen, säger Anders Ramefelt som cyklar på Öland tillsammans med sin hustru.

Foto: Karin Ahlgren/SVT

Samma åsikter har Karin Claeson som mer eller mindre dagligen cyklar på de öländska vägarna.

– Det är ju så fint här, det är ju så här man vill att det ska se ut. Då går det ju inte att köra ut på sidan av vägen med sin bil. Jag förstår inte hur folk tänker, säger hon.

Karin Claeson Foto: Karin Ahlgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.