Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Flink ska börja jobba mot bidragsfusk i Kalmar kommun. Hon berättar i videon ovan hur hon tänker om din nya tjänst. Foto: SVT

Hon ska jobba mot bidragsbrott i Kalmar: ”Vi har brottats med större utmaningar”

Publicerad

Nu är det klart vem som ska jobba som välfärdsstrateg i Kalmar kommun. Den tidigare säkerhetschefen vid Södertälje kommunkoncern, Anna Flink, börjar jobbet i december.

Ett jobb som går ut på att kämpa mot de så kallade välfärdsbrotten.

– Jag har mycket erfarenhet som jag hoppas kunna dela med mig, säger Anna Flink.

Anna Flink ska jobba tillsammans med polis och andra myndigheter för att hindra bidragsfusk. 

– Vi har brottats med större utmaningar i Stockholmsregionen, inte minst i Södertälje, och det är verkligen ingenting som vi vill ska få fäste i någon annan kommun. Men vi vet hur det ser ut och hur det etableras. Så här kan vi motarbeta det, säger Anna Flink.

Den senaste statistiken från Brå visar att antalet lagförda bidragsbrott och penningtvättsbrott har mer än fördubblats mellan 2019 och 2021 i Sverige.

14 års erfarenhet från Södertälje

Anna Flink har 14 års erfarenhet av att jobba med säkerhetsfrågor i Södertälje.

– Utmaningen för mig blir att personer som jobbar i Kalmar ska kunna känna sig trygga att prata öppet med mig, säger hon.

Anna Flink tycker också att en annan utmaning är att kunna prata om utvecklingsproblematik i utsatta områden, när en sådana situation uppstår.

– Med den erfarenhet som Anna har så har vi ingen startsträcka. Man kan inte jämföra Kalmar med Södertälje men hon vet precis hur det är att jobba i en kommun, säger kommundirektören Annette Andersson.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet