Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg ger nu beskedet att regionen kommer att erbjuda drop-in-vaccination i alla länets kommuner. Foto: SVT/Arkiv

Vändningen: Alla kommuner i Kronoberg erbjuds drop in-tider

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har drop in-tider endast erbjudits i Växjö, och ibland i Alvesta. Men nu har Region Kronoberg ändrat sig – alla kommuner ska erbjudas drop in på vaccinationsplatser.

För knappt en vecka sedan fanns möjligheten att vaccinera sig på drop in bara i Växjö. Kronobergare i Markaryd, Älmhult och Ljungby fick inte samma förutsättningar, trots att vaccinationsgraden varit låg på vissa orter.

– Vi styr inte var de vaccinerar, sa vaccinsamordnaren Lena Andersson Nazzal då.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Nu har regionen ändrat sig. Alla kommuner i länet kommer erbjudas drop in-tider på vaccinationsplatser, och i vissa fall kommer vaccinbussen åka ut.

– Nu har vi gott om vaccin och då kan vi ha drop in, säger Lena Andersson Nazzal. 

Skickar hem brev

Region Kronoberg skickar, likt Region Kalmar, även ut brev till alla i länet som ännu inte vaccinerat sig mot covid-19.

Brevutskicket kommer att ske de närmaste dagarna och i brevet kommer det stå information om hur man kan gå tillväga för att vaccinera sig.

– Det ska vara lättillgängligt, säger Lena Andersson Nazzal.

Vaccinbuss på turné

Vaccinbussen kommer göra stopp på vissa orter. Redan nu har Braås och Lammhult planerats in.

På tisdag får Strömsnäsbruk i Markaryds kommun besök av vaccinbussen. Men hur många gånger och när kommunerna får drop in-vaccinering varierar.

– Det är olika från kommun till kommun, säger Lena Andersson Nazzal.

Alla tillgängliga tider finns att hitta på 1177.

Tidigare i veckan riktade Markaryds kommunalråd, Bengt Germundsson (KD), hård kritik mot att regionen endast erbjöd drop in-tider i Växjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet