Foto: Evelina Carborn

Han är Sveriges bästa flygtekniker

Uppdaterad
Publicerad

David Petersson från Rockneby utanför Kalmar vann yrkes-SM i grenen flygteknik.

I tre dagar har deltagarna i yrkeskategorin flygteknik tävlat och de olika momenten har bestått i att bland annat reparera plåtskada på flygplan, tillsyn av helikopter och reparation av elsystem. Enligt juryn är David Peterssons noggrannhet och systematiska arbetssätt framgångsrikt och därför utsågs  han till svensk mästare i flygteknik och slog ut sina sex motståndare.

David jobbar till vardags med att laga och underhålla helikoptrar och jobbar i Östersund, men kommer från Rockneby.

Uttagen till VM

I och med vinsten är han nu kvalificerad till Yrkes- VM i augusti 2019.

– Det ska bli så häftigt. Jag har lite svårt att greppa det så här kort inpå yrkes-SM men det gäller att jag fortsätter lära mig saker på jobbet, säger David Petersson i ett pressmeddelande.

Fler medaljer

Det är åttonde året som yrkes-SM arrangerades och i år har över 40 yrken tävlat i Uppsala. Från vårt område vann David Petersson från Rockneby och Emmy Åberg från Älghult är landets bästa elektriker.

Men en del andra medaljer har delats ut till Kalmar och Kronobergs län; Annika Bui från Älmhult tog silver i yrket hudterapeut, Niklas Rundqvist från Växjö tog silver i plattsättning och i yrkeskategorin väg- och anläggning tog Kevin Johansson och Oskar Nilsson från Växjö brons och Angelica Petersson från Kalmar tog brons bland murarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.