Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonas Hellberg (S) är ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd. Foto: SVT

Ordföranden om länsmuseernas framtid: ”Staten måste ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I budgeten inför 2020 väntas nedskärningar på flera av Sveriges länsmuseer. Många av museerna uppger i en undersökning till Länsmuseernas samarbetsråd att de till exempel inte kan tillsätta vikarier vid tjänstledigheter och att pensionsavgångar inte täcks upp. Därför vill man ha en ordentlig finansiering.

– Var tredje museum i landet ska skära ned på personal och vi ser också att viktiga historiska kulturmiljöer och hus inte får den omvårdnad som behövs för att bevara kulturarvet, säger Jonas Hellberg (S), ordförande i Länsmuseernas samarbetsråd.

”Gått för långt”

Det är inte bara förmågan att anställa personal som påverkas. Till exempel kommer besparingarna leda till färre utställningar på Kalmar läns museum 2020. Därför vill man se krafttag från statligt håll.

– Staten måste ta ansvar för grundfinansieringen på ett helt annat sätt. Det har gått alldeles för länge med många år av besparingar, säger Jonas Hellberg (S).

Sveriges största museum

Tillsammans bildar landets länsmuseer – med över 3,2 miljoner besökare varje år – Sveriges största museum. Man har ett ansvar att göra länens kulturarv tillgängliga men även att förmedla länens historia.

Hur mycket pengar som krävs från statligt håll för att rädda situationen är däremot oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer