Digitala vårdbesök blir förstahandsvalet i Kronoberg

Publicerad

När smittspridningen nu är hög vill Region Kronoberg göra videobesök till förstahandsvalet i kontakten med vårdcentraler, psykiatri och rehabilitering. Regionen uppmanar därför invånarna att förbereda sig.  

Vad menar ni med i första hand? 

– Bedömer vi att vi inte behöver träffas fysiskt, så tar vi ett videobesök. Skulle vi under videobesökets gång göra bedömningen att det behöver vara ett fysiskt besök, så bokar vi det, säger Hanna Svensson, verksamhetsområdeschef för primärvården, psykiatri och rehab.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Hanna Svensson kan inte svara på hur många fler videobesök hon tror att det kommer att handla om, utan säger att det får tiden utvisa. 

I början av pandemin utökade också Region Kronoberg möjligheten att göra videosamtal, men när smittspridningen minskade återgick framför allt vårdcentralerna till att ta emot fler fysiska besök.  

– Det fungerade bra då, men sedan har vi börjat träffa våra patienter fysiskt igen. Det här är nu en smittskyddsåtgärd, men sedan har Region Kronoberg också som mål att vi ska använda videobesök mer, säger Hanna Svensson.

Så förbereder du dig inför ett videobesök

För att kunna göra ett videobesök behöver du ha en stabil internetuppkoppling, e-legitimation och ha laddat ner någon av regions vårdappar till din smartphone, surfplatta eller dator. 

• Appen ”Min vård Kronoberg” gäller för videobesök på vårdcentralerna Dalbo, Lammhult och Centrum och inom psykiatrin.

• Appen ”Min hälsa” gäller för videobesök på övriga vårdcentraler och inom habiliteringen och rehabiliteringskliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet