Antalet hyrläkare inom primärvården i Kronoberg ska halveras. Foto: SVT/arkiv

Vårdcentraler kan bli utan läkare

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen beslutade Region Kronoberg att antalet hyrläkare inom primärvården ska halveras vilket kan leda till att vårdcentraler blir utan läkare vissa dagar i veckan.

På torsdagens möte beslutades de besparingar som hälso- och sjukvårdsledningen föreslog i förra veckan. Störst fokus fick förslaget att stänga kirurgakuten i Ljungby nattetid, en del som nu lyfts bort efter den omfattande kritiken. Men bland de besparingar som finns kvar finns det flera andra delar som kommer att bli kännbara för Kronobergarna. Bland annat ska antalet hyrläkare inom primärvården halveras till 1 september.

– Det här kommer att svida de första månaderna, det är inga besparingar på 60 miljoner som inte känns, säger Per-Henrik Nilsson som är hälso- och sjukvårdsdirektör och som har lagt fram det förslag som politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade om på torsdagen. 

40 vakanta tjänster

Det finns i dag 40 vakanta specialistläkartjänster inom primärvården i Kronoberg och verksamheten bedrivs i dag med 30 inhyrda läkare. 1 september ska alltså bara 15 av hyrläkarna finnas kvar. Det kan leda till att vissa vårdcentraler kommer att stå utan läkare några dagar i veckan. I underlaget till beslutet skrev Per-Henrik Nilsson att det kan bli så att vårdcentraler helt eller delvis stängs. Men det mildrar han när SVT Nyheter Småland når honom på telefon på torsdagen.

”Att vi stänger en vårdcentral finns inte på kartan”

– Att vi stänger en vårdcentral finns inte på kartan. Men det kan bli så att vårdcentraler delar på läkare. Vi har faktiskt vårdcentraler som ligger ganska nära varandra i länet och de kan samarbeta. Men det är klart, om vi inte lyckas med det så är ju stängning ett nästa steg, säger Per-Henrik Nilsson.

I underlaget till beslutet står det att besparingen kan innebära ökade komplikationer för kroniska patienter, fördröjda diagnoser och försämrad arbetsmiljö. Samtidigt pekar Per-Henrik Nilsson på att situationen ser ut att bli bättre på sikt.

– Man ska också komma i håg att vi under 2017 och 2018 kommer att ha 15 specialister färdiga inom allmänmedicin, så det kommer att bli bättre igen, men som sagt, det kommer att bli kännbart den första tiden, säger han till SVT Nyheter Småland.

Från den politiska majoritetens sida är man, trots konsekvenserna, nöjd med dagens beslut.

– Dels är det ju dyrt för oss med hyrpersonal men det är också dåligt för den övriga personalen som måste hjälpa hyrpersonalen. Det här är helt klart rätt väg att gå, säger Charlotta Svanberg (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Mer besparingar

Men de besparingar som nu beslutats är inte de enda som väntas inom Region Kronoberg. På onsdagens regionfullmäktige röstade alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna fram ytterligare besparingar. Exakt var de besparingarna kommer att göras kommer dock inte att bli klart förrän till hösten.

– Det vill vi bereda tillsammans med regionledningen och se om det verkligen är vi inom hälso- och sjukvårdsnämnden som ska spara hela den delen eller om det finns andra besparingar att göra inom hela regionen, säger Charlotta Svanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.