Regionen anser att läkaren utgör en risk för patientsäkerheten och låter honom inte längre träffa patienter. Foto: TT/Arkivbild

Vårdcentralsläkare anmäls som ”riskindivid” – får inte träffa patienter

Uppdaterad
Publicerad

En läkare verksam vid en vårdcentral i norra Kalmar län anmäls nu till IVO, inspektionen för vård och omsorg, av sin arbetsgivare Region Kalmar. Läkaren anses vara en ”riskindivid” då han enligt regionen i flera år haft stora brister i sin yrkesutövning och därmed utgör en risk för patientsäkerheten.

I anmälan står att läkaren bland annat förväxlat patienter, inte följt upp avvikande provsvar och medvetet undvikit att skicka remisser till andra kliniker eftersom han velat göra den medicinska utredningen själv. Det står i anmälan att läkaren upplevs ha ”en tendens att överskatta sin egen förmåga”.

Han ska inte heller ha följt regionens basala hygien- och klädrutiner, varken under pandemin eller innan, haft svårt att komma i tid och glömt att skicka remisser. Problemen ska ha pågått under flera år, enligt anmälan.

Tagen ur tjänst

Läkaren har fått anpassade arbetsuppgifter och mer tid per patient för att komma till rätta med problemen, men det har inte fungerat. Sedan mars är han tagen ur tjänst eftersom han anses utgöra en risk för patientsäkerheten. Läkaren ställer sig, enligt redogörelsen i anmälan, helt oförstående till detta och tycker att han arbetar på ett patientsäkert sätt.

Läkaren har varit föremål för tillsyn även innan han anställdes vid vårdcentralen i Kalmar län, och 2016 riktade IVO kritik mot honom, men han fick trots det behålla sin tjänst eftersom det då bedömdes att han fungerade bra i verksamheten.

IVO ska nu utreda anmälan och har möjlighet att gå vidare med ärendet till Hälso och sjukvårdens ansvarsnämnd, som fattar beslut om exempelvis prövotid och indragen läkarlegitimation eller förskrivningsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.