Tora Elfversson Dahlström på Vårdförbundet tycker planeringen inför den andra vågen av smitta har varit bristfällig i Kalmar län. Foto: SVT

Kritiken mot Region Kalmar: Saknades plan för andra coronavåg

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet är kritiska till situationen inom sjukvården i Kalmar. Många i personalen är sjukskrivna och har smittats på arbetet. Efter vårens erfarenheter hade man en lucka för att hinna arbeta upp en beredskap men ingenting har hänt, menar ordförande Tora Elfversson Dahlström.

– Det finns inga handlingsplaner, riskbedömningar är inte gjorda överallt.  Och det är först denna veckan som vi pratar om vilken skyddsutrustning personalen ska ha. Och man har fortfarande inte löst hur man tar emot de patienter som är misstänkt smittade med covid -19. Och gör vi det säkert för de som inte är smittade, säger hon.

– Det var under flera månader i våras som vi hade kunnat sätta oss ner och planerat, men där är vi inte.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Sjukvårdsdirektören: ”En helt ny situation”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist håller inte med om kritiken.

– Vi står förberedda på ett helt annat sätt nu. Även om pandemin hållit på sedan i våras så är det en ny situation. Vi är inte i grunden organiserade för att hantera pandemier, så vi har gång på gång fått anpassa oss, säger han.

Att det inte gjorts riskbedömningar och handlingsplaner överallt är en effekt av att läget hela tiden ändras, menar han.

– Vi har aldrig under så kort tid gjort så många riskbedömningar som vi gjort under våren och hösten. Men det är en komplex situation så det finns absolut brister i den hanteringen, och det får vi i dialog med facket försöka rätta till.

Planerade för klusterutbrott

Så sent som för ett par månader sedan var den allmänna uppfattningen att endast mindre klusterutbrott av covid-19 var att vänta, säger Johan Rosenqvist, men istället blev det en andra våg.

– Handlingsplaner är svårt i ett läge där vi inte vet vad som kommer att hända. Så jag kan förstå om man upplever att det inte finns en jättetydlig plan, men det är i princip omöjligt i det här läget, säger han.

Vill bli lyssnade på

Vårdförbundet efterfrågar nu en bättre dialog med regionledningen där arbetsmiljön ges en högre prioritet.

– Det går inte att sitta tillbakalutad, utan nu gäller det att jobba med olika scenarion. Hur ska vi få personalen att hålla? Och hur ska det vara riskfritt för både för patienter och personal att vistas i sjukvården, säger Tora Elfversson Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet