Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du höra hur rimliga vårdförbundet tycker att tre av barnmorskestudenternas krav är. Pernilla Petersson, vice avdelningsordförande och huvudskyddsombud svarar på frågorna. Foto: TT/SVT Kajsa Oscarsson

Listan: Så rimliga är barnmorskestudenternas krav

Uppdaterad
Publicerad

Det är brist på barnmorskor landet och förlossningsvården har blivit allt mer ansträngd. I veckan gav sig blivande barnmorskor på Linnéuniversitetet i Kalmar in i debatten, och nu får de stöd av vårdförbundet.

Avgångsklassen med barnmorskestudenter i Kalmar har reagerat på situationen inom förlossningsvården och har skrivit ett öppet brev till sjukhusledningen och regionråden i Region Kalmar län.

På kravlistan finns åtta punkter som behöver uppfyllas för att de ska ta ett jobb på förlossningen. Det handlar bland annat om en ingånglön på minst 36 000 kronor och kortare arbetsvecka.

Facket har egna krav

Vårdförbundet driver sina egna punkter och står inte helt bakom studenternas krav, men mycket är de överens om. Vårdförbundet tycker också att det är en viktig att debatt om förlossningsvården nu har fått liv igen.

– Vårdförbundet har drivit de här frågorna i så många år så för oss är det bara YES! Nu måste regionerna börja tacka barnmorskorna med bättre lön och arbetsvillkor, säger Pernilla Petersson, vice avdelningsordförande och huvudskyddsombud Kalmar län.

I klippet kan du höra hur rimliga kraven på 34h/vecka och en barnmorska per födande kvinna är enligt vårdförbundet.

1. En trygg introduktion till yrket genom ”trygg start-programmet” med 10-12 veckors introduktion och mentorskap så att vi kan utvecklas till kompetenta barnmorskor.

2. En period på minst 6 månader där vi enbart vårdar en födande åt gången och att klinikens strävan skall vara en aktivt födande per barnmorska.

3. Inget tvång till att arbeta treskift, det bör vara frivilligt, för att kunna kombinera vårt yrkesval och samtidigt kunna träffa våra familjer.

4. Arbetstidsförkortning likt den som finns på förlossningen i Varberg med 34h/vecka vid blandad kväll och dagtjänstgöring vore önskvärt så vi hinner återhämta oss mellan våra arbetspass.

5. En ingångslön på minst 36 000, därefter ska individuella ingångslöner sättas utifrån tidigare arbetslivserfarenhet och utbildningar.

6. En god löneutveckling bör införas för att få barnmorskor att stanna kvar på arbetsplatsen. En erfaren barnmorska ska inte tjäna mindre än en nyexaminerad. Det ska löna sig att stanna kvar på en arbetsplats och vi vill se att man investerar i erfarenhet och kunskap.

7. En fungerande sommarbemanning där vi kan ta ut vår semester i lugn och ro utan avbrott, uppskjutande, beordringar eller sms om att komma in på extrapass och dubbelpass för att lösa bemanningen.

8. Möjlighet till kombinationstjänst med 50% på förlossningen och 50% på barnmorskemottagning och att caseload övervägs som arbetsmodell, eftersom det finns god evidens för att det avsevärt förbättrar upplevelsen för våra födande och minskar risken för utbrändhet för barnmorskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.