Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Statsminister Stefan Löfven (S) och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) höll under tisdagen en digital turné bland kommunal vårdpersonal i Sverige Foto: Statsrådsberedningens webbsändning

Här snackar vårdpersonal från Kronoberg med statsministern om förbättringar

Publicerad

Bättre arbetsscheman och mer bemanning var två av förslagen som vårdanställda i Kronobergs län framförde under ett digitalt möte med statsminister Stefan Löfven (S) under tisdagen.

Statsminister Stefan Löfven och jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) höll under tisdagen en digital turné bland kommunal vårdpersonal i Sverige.

Från Kronoberg deltog anställda från Väckelsång, Ljungby och Alvesta. En av dem, Ann-Sofie Nilsson, arbetar som vårdbiträde i Väckelsång sedan många år.

– Jag trivs jättebra på jobbet och mötena man har med de äldre och deras livsöden som man fått berättat av dem ger väldigt mycket, säger Ann-Sofie Nilsson.

”Attraktivare scheman”

På förslag till förbättringar hade hon flera punkter.

– För att få äldreomsrogen bättre måste vi ha attraktiva scheman. Höja grundbemanningen redan från början för då får du mindre stress och trivs ännu bättre på jobbet, säger hon till Stefan Löfven under presskonferensen.

Under den digitala rundvandringen i landet framfördes också åsikter om pressade tidsscheman, att statusen på yrket måste höjas, mer bemanning och känslan av att inte räcka till.

– Det här jobbet vi har är bland de viktigaste vi har. I livets slutskede har jag suttit många nätter och hållt handen och även tröstat anhöriga, säger Ann-Sofie Nilsson.

”Att inte räcka till”

Emelie Sonesson jobbar sedan i somras på ett särskilt boende i Ljungby.

– Det bästa är mötet med alla människor och uppskattningen man får. Problemet är att man inte räcker till, när de ber att man ska sitta ner med dem men man måste avböja för att man inte hinner, det är det jobbigaste, tycker jag, säger Emelie Sonesson.

I klippet nedan svarar Stefan Löfven på vad han ska göra för att förbättra arbetssituationen för vårdpersonalen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här svarade Stefan Löfven (S) Foto: Statsrådsberedningens webbsändning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer