Köerna har vuxit.

Vårdval inom BUP klubbat av Region Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad
På onsdagen klubbade regionfullmäktige beslutet om att vårdval ska införas inom barn- och ungdomspsykiatrin i länet. SVT har i veckan berättat om planerna, som ska göra vårdköerna kortare, men som bland annat fått kritik från ordföranden för Sveriges Neuropsykologers Förening.

Vårdvalet ska gälla från den 1 januari 2020 och innebär att privata vårdgivare kommer att kunna ansöka om att få starta verksamhet och arbeta på uppdrag av Region Kronoberg. Regionen är den första i landet som inför vårdval inom psykiatrin.

För patienter som söker vård inom barn- och ungdomspsykiatrin innebär detta att man från 2020 kommer kunna välja om man vill ha vård av regionen eller hos en privat aktör, till exempel för en ADHD-utredning. Tanken är att detta ska hjälpa till att korta köerna.

I flera reportage som SVT har gjort så har vårdvalet dock fått kritik, bland annat för att prissättningen som satts för till exempel ADHD-utredningar är alldeles för låg.

Den politiska oppositionen i Region Kronoberg har också varit tveksamma, då man tycker att insatserna för att korta köerna borde ligga i ett tidigare steg, inte när det redan tagits ett beslut om att inleda en utredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så funkar ett vårdval – SVT reder ut begreppen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer