Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningschefen Roger Petersson på Värends räddningstjänst förklarar i klippet vad de behöver utbildas i för att förbereda sig för krig. Foto: SVT

Värends räddningstjänst har ställt om – börjar träna för krig

Uppdaterad
Publicerad

Antalet svenskar som har blivit krigsplacerade har ökat snabbt på kort tid. På Värends räddningstjänst, som ansvarar för räddningstjänsten i Växjö och Alvesta kommun, är nu alla i personalen krigsplacerade.

– Vi har bara övat för fredstid. Nu måste vi framåt börja utbilda utifrån höjd beredskap och i värsta fall krig, säger Roger Petersson, räddningschef på Värends räddningstjänst. 

Vid årsskiftet var det över 400 000 svenskar som var krigsplacerade, vilket är en ökning med nästan 20 procent på ett halvår. På Värends räddningstjänst är merparten krigsplacerad som just räddningsarbetare, men en del av dem är krigsplacerade inom Försvarsmakten istället.

Återuppta övningar 

Under 80- och 90-talen övade räddningstjänsten flitigt på situationer som kan uppstå vid krig och det är något som de behöver återuppta igen.

– Vi måste till exempel kunna evakuera folk från skyddsrum och släcka bränder vid ras, säger Roger Petersson. 

Brandövningsplatsen Nothemmet utanför Växjö var en av platserna det övades på, och Roger Petersson var själv med där på 90-talet.

– Här övade vi för om det skulle bli krig, säger han och visar upp resterna av en ruinstad i området. Nothemmet kommer att vara en mycket bra plats att göra utbildningar på även nu, säger han.

I klippet kan du höra mer om vad räddningstjänsten nu behöver öva på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet