Han blev av med fem får i vargattack – hör honom berätta

Uppdaterad
Publicerad

Vargattacken i Pjätteryd i Älmhults kommun var den första för året i Kronoberg. Ägarer till fåren som dog är Markus Snygg. Han beskriver händelsen som en av de värsta han varit med om.

– Jag fick panik när jag såg det här, säger han till SVT.

– Jag har bott här sedan 2003 och vi haft får lika länge. Detta är första gången något sådant allvarligt händer, säger Markus Snygg.

Angreppet inträffade  natten till tisdagen – och när Markus Snygg kom till platsen dagen efter såg han fem av sina får liggande på marken. Två av djuren var redan döda och tre så allvarligt skadade att de fick avlivas.

–Jag fick samla ihop djuren och sedan har Länsstyrelsen varit här och besiktat djuren och konstaterat att det var varg som har varit här, säger Markus Snygg.

Händelsen påverkade Markus hårt och nu är han tveksam till att skaffa nya får.

– Tankarna går så att jag inte kommer skaffa mer får. Jag kommer nog satsa på kor för de är lite mer benägna att försvara sig, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.