Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom att kontrollen är utformad enligt Oskars önskemål och behov kan han nu spela helt självständigt. Foto: Jesper Johansson/SVT

Ny anpassad spelkontroll – äntligen kan Oskar spela på egen hand

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Karlsson hade provat flera olika lösningar för att göra det enklare för sin son Oskar att använda kontroller till spel. Då Oskar lider av en sjukdom som försvagar hans kropp har han svårt att hantera vanliga spelkontroller, men till slut hittade Andreas en lösning tillsammans med en tillverkare av spelkontroller som producerade en kontroll utifrån Oskars behov.

– Det är fantastiskt att se att han nu kan spela helt självständigt, det är helt otroligt, säger Andreas Karlsson.

Oskar Karlsson bor i Grimhult strax utanför Mönsterås. Hans största intresse är gaming och hans pappa Andreas har under flera år försökt hitta lösningar på hur det skulle kunna bli möjligt för Oskar att spela självständigt.

I och med sin sjukdom har han behövt hjälp av sina assistenter med att trycka på knapparna på de vanliga spelkontrollerna.

– En av de senaste prototyperna jag och min kompis Mikael byggde försökte vi få till så att Oskar skulle kunna använda alla knappar själv. Det fungerade hyfsat men önskan om att verkligen hitta en kontroll som fungerade utifrån hans villkor blev ännu större, säger Andreas Karlsson.

Letat efter en lösning i flera år

Efter att ha mejlat runt till flera olika spelkontrollstillverkare fick Andreas till slut svar från ett kinesiskt företag. Tillsammans med spelkontrollstillverkaren har Andreas utifrån Oskars önskemål och behov skapat en spelkontroll som Oskar kan använda.

– Jag blev alldeles överraskad av att jag ens fick ett svar och att det fanns någon som skulle kunna hjälpa till att hitta en kontroll som fungerar för Oskar. Förhoppningen är även att den här kontrollen ska kunna hjälpa även andra med liknande problem.

Möt Oskar och Andreas Karlsson i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mönsterås

Mer i ämnet