Polischefen: ”Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem”

Publicerad

Det handlar om kvinnomisshandel, sexualbrott, hot och kontaktförbud som överträds. Polisen i Kalmar och Kronobergs län får i stort sett dagligen in ärenden som gäller misstänkta brott i nära relation.

– Mäns våld mot kvinnor är ur mitt perspektiv ett oerhört stort samhällsproblem. Polisen ska så klart göra sin del  av uppdraget men andra samhällsaktörer och instanser kan jobba förebyggande och upptäckande, säger Petter Ankarberg chef för utredningssektionen inom polisen i Kalmar och Kronobergs län.

Hur vanligt är det att ni får in sådana här anmälningar?

– Det är dagligen ett inflöde av ärenden kopplade till relationsbrott.

Under 2018 polisanmäldes runt 1100 misstänkta brott i nära relation i Kalmar och Kronobergs län. Antalet har legat på ungefär samma nivå de senaste åren. 

– Man kan förstås som anhörig eller granne höra av sig om man anar oråd, säger Petter Ankarberg.

Är du utsatt och behöver hjälp – hit kan du vända dig

Visa

Är du utsatt för relationsbrott, som misshandel, sexualbrott, hot eller andra kränkningar kan du höra av dig till Kvinnojouren, Familjefrid eller kvinnofridslinjen. Du kan också höra av dig till polisen om du misstänker att ett brott begåtts.

Självklart kan du som anhörig eller vittne också höra av dig om du tror att någonting inte står rätt till i en relation.

Kvinnojouren Blenda i Växjö når du på telefon 0470- 488 08 på vardagar mellan klockan 9-15. De kommuner som har samverkar med Kvinnojouren Blenda är Växjö, Tingsryd, Alvesta, Uppvidinge och Lessebo.

http://kvinnojourenblenda.se/

Familjefrid Kronoberg som möter både utsatta och våldsutsättare från hela länet kan du kontakta på telefon 0470- 79 60 47

https://vaxjo.se/sidor/stod-och-omsorg/familj-och-foralder/familjefrid-kronoberg.html

Kvinnojouren i Kalmar når du på telefon 0480- 191 55 http://www.kvinnojouren-kalmar.se/

Hultsfred/Vimmerby kvinnojour når du på telefon 0495- 106 19 http://unizon.se/hitta-jour/hultsfredvimmerby-kvinnojour

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 är öppen dygnet runt. Det är gratis att ringa till Kvinnofridslinjen och numret syns inte på telefonräkningen.

Alternativ till våld (ATV) jourtelefon: 0480-45 09 80

Polisen når du på 114 14 och vid akuta händelse ring 112

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer