Marie-Louise Aspernäs, präst i Växjö stift. Foto: Jan-Eric Lundberg

”Varje natt ringer det människor som vill avsluta sina liv”

Publicerad

Prästen Marie-Louise Aspernäs i Växjö stift är samordnare av Jourhavande präst som i dag funnits i 60 år.

Idag är det 60 år sedan Prästen Erik Bernspång satte in en liten notis i en av Skånes tidningar, med  uppmaningen om  att ringa ett visst telefonnummer ”innan ni begår självmord”.

Det här var början på det som skulle bli Jourhavande präst och telefonnumret som gäller idag är 112. Marie-Louise Aspernäs är präst i Växjö stift. Hon jobbar idag som samordnare av Jourhavande präst.

Antalet samtal till jourhavande präst genom larmnummer 112 ökar, rapporterar P4 Blekinge. Jämfört med 2008 har antalet samtal ökat med nästan 70 procent.

Viktig del av verksamheten

Marie-Louise Aspernäs som själv brukar vara den som svarar i telefonen vissa sena nätter tycker att det här är en viktig del av kyrkans verksamhet idag.

– Det är viktigt för människor att det finns en plats, ett skyddat rum där du kan dela ditt liv – det kan vara livräddande, säger hon.

Varje natt ringer det människor som vill avsluta sitt liv till Jourhavande präst.

– Det kanske är ett par tre samtal under varje natt som rör den problematiken. Hur ska jag orka leva, hur ska jag stå ut till nästa dag, även om man inte säger att jag tänker ta mitt liv men det handlar om man känner sig så ensam, säger Marie-Louise Aspernäs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer