Världsaidsdagen, World aids day, har funnits i över 20 år. Foto: arkivbild / TT

Världsaidsdagen uppmärksammas på flera håll

Publicerad

Idag lever sammanlagt över 150 personer i Kronoberg och Kalmar län med hiv, på flera håll uppmärksammades Världsaidsdagen i länen för att öka kunskapen om hiv och aids.

Idag, den första december, är det Världsaidsdagen, eller World aids day, WAD. Det är en minnesdag för alla som har dött i aids, och en dag för att öka kunskapen om hiv.

UNAIDS, FN:s organ för aidsfrågor, instiftade världsaidsdagen för mer än 20 år sedan för att lyfta och uppmärksamma hiv och aids. Ungefär 100 personer i Kronobergs län och 60 personer i Kalmar län lever idag med hiv.

Sprider kunskap

I både Kalmar och Kronoberg har man på flera håll idag uppmärksammat Världsaidsdagen. Bland annat har riksförbundet Noaks Ark informerat om hiv och om sin verksamhet i bland annat Kalmar, Växjö och Ljungby.

– Vi har informerat på flera ställen under dagen, och bjudit in en person med hiv som berättat om hur det är att leva med hiv, säger Elli Mokus, verksamhetsansvarig på Noaks ark Småland och Halland.

På Campushälsan, på Teleborgs vårdcentral, har man också haft öppet för drop-in för att testa sig för hiv och få ett snabbt svar.

Om hiv

Visa

Cirka 7 000 personer lever med hiv i Sverige

Drygt 95 procent har en välinställd behandling. En välinställd behandling sänker virusnivåerna så kraftigt att de blir praktiskt taget noll.

En person som lever med hiv och har en välinställd behandling har idag samma förväntade livslängd som en person utan hiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer