Världspianist ute på hal is

Uppdaterad
Publicerad

Det är i hockeyrinken som världspianisten Per Tengstrand kopplar av mellan konserterna.

En kamp för varje konsert

Just nu är han tillbaka i hemstaden Växjö med sin månadslånga Tengstrandfestival, och det är ett hårt jobb att få allt att fungera.

Idag ljöd tonerna ur Beethovens pianokonsert nummer två från stora scenen i Konserthuset i Växjö, under repetitionerna inför helgens stora konsert. Per Tengstrand är både pianosolist och dirigent för kammarorkestern Musica Vitae.

Det borde vara ren njutning att framföra så här vackra musikstycken, men för Per Tengstrand har musiken handlat mycket om prestation, en kamp för att varje ny konsert skulle bli bättre än den förra, och att bara publiken skulle få njuta. En tävlingsinstinkt som nästan blev en förbannelse. Men de senaste åren har något förändrats.

– Jag har alltid velat spela ishockey, men det blev inte av när jag var ung, säger han.

En renässansman

Per bor sen länge i New York tillsammans med sin hustru, och det var där han för ett par år sedan tog han tag i sin gamla pojkdröm och gick med i en hockeyklubb.

– Det känns underbart att trötta ut sig fullständigt och det är en speciell atmosfär. Snacket i omklädningsrummet och samarbetet i laget. Där har  musikvärlden mycket att lära av ishockeyn, avslutar Per Tengstrand

Per Tengstrand är smålänningen som efter många år på de stora världs-scenerna nu besöker hemstaden Växjö med en hel musikfestival i bagaget. Tolv år gammal debuterade han i Helsingborgs symfoniorkester och under samma period blev han känd av svenska folket efter ett framträdande i Hylands Hörna 1981.

Efter en lång rad av internationella priser vann han 1997 förstapriset i den internationella pianotävling i Cleveland som gav honom ett toppkontrakt i New York, där han fortfarande är bosatt tillsammans med sin fru.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.