Visa alla (2)
Visa alla (2)

Världsrekordförsök i mormorsrutor

Uppdaterad
Publicerad

Världens största virkade filt täckte halva Stortorget i Växjö. Världsrekordförsöket är nu inskickat till Guinness rekordbok.

Anne Rosberg och Christel Krieg ligger bakom idén att göra världens största virkade filt. På söndagen breddes den ut på Stortorget i Växjö: 405 kvadratmeter, 225 filtar och 18.000 rutor.

– Idén kom ifrån en bild vi såg på nätet. Vi startade en Facebookgrupp och det blev så stort, berättar Anne Rosberg.

Filtar och rutor har skickats in från hela Sverige, och till och med från utlandet. Nu väntar de engagerade på svar från Guinness rekordbok om försöket blir godkänt eller ej.

Har virkat i 2,5 år

Under söndagen såldes de separata filtarna, och pengarna går till välgörenhet. De filtar som flera personer var intresserade av blev det budgivning på.

– Det blev budgivning på några filtar. Den dyraste gick för 1.000 kronor, det var en filt i Lakers-färger. Så klart, säger Anne Rosberg.

Försäljningen gav 20-30.000 kronor som ska gå till Hand i hand, Diakonicenter, Kvinnojouren Blenda och Röda Korset.

Hur många rutor Anne Rosberg själv virkat vågar hon inte tänka på.

– Jag har suttit i soffan och virkat på kvällarna. Vi har hållt på med detta i 2,5 år, så nu vill vi nog gärna lugna oss lite, skrattar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ihopmonteringen pågick för fullt under lördagen.