Foto: Henrik Drake och Magnus Ivarsson

Världsunik svamp hittad i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Vid Äspölaboratoriet i Oskarshamn har upptäckter som är världunika gjorts.
– Vi har hittat hyfer av svamp som levt under syrefria förhållanden på så stort djup som 740 meter nere i urberget i närheten av Äspö, säger Henrik Drake och Magnus Ivarsson som har lett studien.

Tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet leder Linnéuniversitetet en studie där uråldrigt liv ska kartläggas. Till sin hjälp har man tagit prover från Oskarshamn. Fynd har nu gjort att man fått mer kännedom om livet som är gömt under våra fötter, i en miljö som kallas djupbiosfär och som sträcker sig flera kilometer ner i berget.

– Vi har hittat hyfer av svamp som levt under syrefria förhållanden på så stort djup som 740 m nere i urberget i närheten av Äspö, vilket innebär en ny viktig ledtråd för att förstå ekosystemen i jordskorpan, säger Henrik Drake och Magnus Ivarsson som har lett studien i ett pressmeddelande.

Betyder mycket för laboratoriet

Livsformerna i denna näringsfattiga miljö ger ledtrådar om hur förutsättningarna till det tidiga livet här på jorden och möjligen även på andra planeter där till exempel hög strålning inte tillåter liv annat än djupt ner i berggrunden.

Upptäckterna har gjorts på Äspölaboratoriet som driv av SKB, Svensk kärnbränslehantering.

– Det är självklart roligt för oss och det betyder mycket för den framtida utvecklingen, säger Christine Ström, kommunikationskordinator vid kommunens utvecklingsverktyg för forskning, Nova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer