Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glassförsäljare och äldreboenden finns bland dem som förbereder när det väntas uppmot 35 gradig värme. Foto: SVT

Äldreomsorgen bävar för värmen – medan glassförsäljaren njuter av tillvaron

Publicerad

Idag onsdag och under de kommande dagarna kan det bli mellan 30-35 grader i Kalmar län, enligt SMHI som utfärdat en varning för de höga temperaturerna i området. Medan vissa njuter av ett nedkylande bad eller glass i värmen, kan den vara jobbig för andra. Bland äldreboenden i Kalmar anser man sig förberedda – med olika knep för att skydda de äldre från värmen.

När det blir värmeböljor som nu i Kalmar län finns det vissa riskgrupper, där bland äldre och sjuka personer, som blir extra utsatta i de höga temperaturerna. Äldreboenden är en av de platser där många personer inom riskgrupperna finns.

– Vi drar ner persienner, markiser och ser till att förflytta oss hela tiden till de skuggiga platserna på våra äldreboenden, säger Madeleine Andersson, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen på Kalmar kommun, om vad de gör för att förebygga att det blir för varmt för de boende.

Men det ska bli 30-35 grader?

– Vi gör allt vi kan för att de boende inte ska drabbas av vätskebrist, vi serverar vätska, färsk frukt och grönsaker för att se till att det inte ska hända.

Glassförsäljaren njuter i värmen

Framför glasskiosken i Kalmarsundsparken ringlar sig kön lång en dag som denna med badgäster som söker efter en kylande känsla i värmen på stranden.

– Ja det är mycket att göra nu, man säljer glass mycket enklare när det är så varmt, säger Murat Cengiz, ägare av glasskiosken.

Och en av de väldigt många badgästerna för dagen som tagit sig ner till Kalmarsundsparken för att svalka sig i vattnet är Martin Holm, som även tagit med sig en termometer för att mäta temperaturen i vattnet.

– Det var nitton grader. Jag tycker det var trevligt, så det är bara upp och värma sig, och ner igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalmar

Mer i ämnet