Foto: TT

Ljungbyföretaget varslar 24 av sina 70 anställda

Uppdaterad
Publicerad

Ymer technology i Ljungby varslar 24 av 70 medarbetare. Företaget tillverkar bland annat kylsystem till vindkraftverk, och varslet är en följd av ökade kostnader för stål och aluminium.

Ymer technology i Ljungby har drabbats av kostnadsökningarna på stål och aluminium men själva inte kunnat höja priserna. Därför behöver man nu skära i personalkostnaderna.

– Vindkraftbranschen är lite skakig just nu på grund av alla kostnadsökningar för stål och aluminium. Avtal kan ha tecknats för länge sen och nu gäller inte de priserna längre och alla är lite avvaktande och saker drar ut på tiden. Underleverantörer till oss köper stål från Ryssland och länder i öst, men det blir helt andra priser, säger platschefen i Ljungby Andreas Sjöstrand.

Ljungby

Dipp efter sommaren

Företaget har att göra kommande månader, men efter sommaren bedöms läget vara betydligt sämre och därför varslas personal nu.

– Vi har att göra augusti ut, men sen dippar det rejält. Men vindkraften är framtiden med förnybar energi, vi har det lågt ett år framöver men hoppas det tar fart sen, säger Andreas Sjöstrand.

Fackliga förhandlingar har inletts. Beskedet om varslet lämnades i onsdags.

– De fick beskedet i onsdags och det blev lite oroligt med många frågor. Beskedet var ingen jätteöverraskning eftersom vi varit transparenta med hur orderingången sett ut, avslutar Andreas Sjöstrand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet