Foto: OKG/Paul Madej

OKG:s vd efter domen: ”Vårt säkerhetssystem fungerade”

Uppdaterad
Publicerad

OKG:s vd är positiv till den fällande domen.

Oskarshamns kärnkraftverk drivs av OKG, och företagets vd, Johan Svenningsson, menar att domen var viktig.

– Vi är glada att de blir fällda för det här. Det är ett intrång på ett skyddsobjekt av stor betydelse för nationell säkerhet och vår elförsörjning, säger han.

Greenpeaceaktion på OKG

Domstolen bedömde inte att det var ett grovt brott. Hur ser du på det?

– Jag vill inte kommentera den juridiska skiljaktigheten, men för vår del har det varit en mycket stor påverkan på verksamheten.

– Vi hade ju över 2000 personer som inte kunde komma in och arbeta den dagen, vi hade kostnader på över 25 miljoner, plus en stor stress och belastning på personalen när vi inte visste om det här var ett antagonistiskt angrepp eller en fredlig demonstration.

På vilket sätt har säkerheten påverkats på OKG?

– Vi såg vid angreppet att alla våra säkerhetssystem fungerade som planerat. Inom några sekunder hade vi säkrat anläggningens säkerhet.

Så ni gör inga förändringar efter det här?

– Inte mer än att det är mindre delar som vi analyserar, men annars ser vi ingen anledning till några förändringar, avslutar Johan Svenningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Greenpeaceaktion på OKG

Mer i ämnet