Foto: TT

Vart tolfte barn växer upp i en skuldsatt familj

Publicerad

Sommarlov. Sol och semester. Men även skulder och skam. Enligt siffror från Kronofogden lever ungefär 176 000 barn i skuldsatta familjer. Av dem finns omkring 4000 barn i Kalmar län och omkring 3000 i Kronobergs län.

”Det är så sjukt många saker man kan göra på sommarlovet. Men jag ska göra... ingenting”. Så börjar en av Kronofogdens kortfilmer för barn på temat pengar och oro. Filmerna har tagits fram av myndigheten i samarbete med Bris för att stötta barn som lever i skuldsatta familjer. 

– Det är många barn som känner oro för ekonomin i familjen och för att de ska veta att det är inte barnens ansvar och inte deras fel så vill vi att de ska ha den här möjligheten att ringa till Bris, säger Anna-Karin Lindahl, kommunikatör på Kronofogdemyndigheten.

Varierar mellan kommunerna

Men hur stor andel barn som växer upp i skuldsatta familjer varierar stort mellan kommunerna. I Torsås i Kalmar län är det närmare 15 procent, medan det i Mörbylånga, som har lägst andel i länet, är 4,5 procent. 

I Kronobergs län finns högst andel barn som lever i skuldsatta familjer i Lessebo. Där är det närmare 10 procent och det kan jämföras med Älmhults 4,5 procent, som har lägst andel i länet. 

Inte barns ansvar 

Anna-Karin Lindahl menar att det är viktigt att prata med barn om ekonomi, så att de inte tror att det är deras ansvar om familjen har svårt att få pengarna att räcka till. 

– Lika viktigt som att uppfostra barnen om andra saker, lika viktigt är det att prata om pengar och varför det ser ut på ett visst sätt i familjen, säger hon. 

Sedan den förra mätningen 2013 har antalet barn i skuldsatta familjer ökat med 10 procent. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.