Västervik får 22 miljoner till miljösatsningar

Publicerad

Västerviks kommun har beviljats över 22 miljoner kronor i bidrag för att minska övergödningen runt Gamlebyviken.

– Vi är otroligt glada för den här satsningen, Vi har under många år jobbat med åtgärder i och runt Gamlebyviken för att minska övergödningen i Östersjön, säger projektledare Dennis Wiström från Västerviks kommun, i ett pressmeddelande.

Dennis Wiström

Pengarna kommer från Havs - och vattenmyndigheten, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Boverket och kommer användas till fyra olika projekt i Västerviks kommun. 

SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att Västerviks kommun jobbat med olika projekt för att minska övergödningen i Östersjön och där de bland annat gjort åtgärder inom lantbruket. Pengarna kommunen nu tilldelas gör det möjligt för dem att försätta sitt arbete.

De fyra olika projekten

Visa

Projekt ”Övergödning som resurs” – Havs- och vattenmyndigheten beviljar 1 360 000 kronor till fördjupad uppföljning av projektet ”Övergödning som resurs”. Projektet har gått ut på att hitta sätt att återanvända näringsämnen från hav till land. Uppföljningen kommer att göras vid Dynestadsviken, där det näringsrika bottenvattnet i viken i dag pumpas upp för att bevattna åkermark. Projektet ska ta reda på hur åkermarken påverkas av bevattningen och är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Västerviks kommun.

Projekt ”Rätt åtgärd på rätt plats” – Länsstyrelsen i Kalmar beviljar 2 200 000 kr till Loftaån via LOVA, Lokala åtgärdsprojekt, för projektet ”Rätt åtgärd på rätt plats”. Projektets syfte är att minska kväve- och fosfortransporten från Loftaån till Östersjön. Västerviks kommun kommer tillsammans med markägare och lantbrukare att jobba i avrinningsområdet för att genomföra rätt åtgärd på rätt plats.    

Projekt ”Vattenfördröjande åtgärder i Västerviks kommun” – Länsstyrelsen i Kalmar beviljar också 16 350 000 kronor via LONA, Lokala naturvårdprojekt, till vattenfördröjande åtgärder i Västerviks kommun. Bidraget går till att genomföra 26 (alternativt ett 30-tal) delprojekt som syftar till att fördröja vattnet i landskapet och för att minska näringstransporten från land till hav 

Projekt ”Multidamm i Gamleby” – Från Boverket har kommunen beviljats 2 500 000 kr för att bygga en multidamm i Gamleby. Syftet med dammen är minska risken för översvämning vid skyfall. Dammen kommer också att användas för produktion av konstsnö under vintern och för bevattning av fotbollsplaner under sommaren. Påfyllning sker bland annat från dagvattensystemet och genom återcirkulation från skidanläggning och fotbollsplaner.

Källa: Västerviks kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer