Andreas Nilsson, hamnkapten på Slottsholmens marina vid den äldre båttvätten. Foto: SVT/Clary Kroon

Västervik satsar på ny båtbottentvätt

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för båtbottentvättar har ökat på ostkusten de senaste åren och nu har Västerviks kommun bestämt sig för att satsa på en ny till nästa säsong.

Västerviks kommun var bland de första i landet att investera i en tvätt för tio år sedan, för att minska användningen av de farliga båtbottenfärgerna, men nu har tvätten blivit omodern. 

– Vi var tidigt ute och tekniken var inte så utvecklad då. Det har därför varit mycket handpåläggning under årens lopp för att hålla den i drift. Nu var vi i ett skede då vi kände att nu får vi satsa eller lägga av, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef Västerviks kommun.

Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef Västerviks kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Båtbottentvätt mer miljövänlig

För att slippa havstulpaner och annan påväxt, som ökar vattenmotståndet och leder till förhöjd bränsleförbrukning, bottenmålas de flesta båtar. Men även de godkända färgerna innehåller gifter. Båtbottentvättar som rengör skrovet mekaniskt är därför ett mer miljövänligare alternativ. 

Enligt Havs- och vattenmyndigheten har det de senaste fem åren blivit vanligare på ostkusten att båtägare använder båtbottentvättar, framförallt i Stockholms skärgård. Det är en effekt som märks även på marinan i Västervik. 

– Den bästa säsongen var det 200 tvättar. Det är lite om man jämför med Stockholmsområdet. Samtidigt har vi märkt av att det är fler och fler besökare som hör av sig och frågar om tvätten är igång. Båtägare som inte har bottenmålat och som behöver kunna tvätta båten även på semestern, säger Andreas Nilsson på Slottsholmens marina i Västervik.

Pengar från Länsstyrelsen

Genom det lokala vattenprojekt LOVA, har Västerviks kommun fått 2 200 000 kronor av Länsstyrelsen i Kalmar till den nya båtbottentvätten, vilket motsvarar omkring 70 procent av kostnaden. 

Vad kommer bli största skillnaden med nya tvätten? 

– Den kommer tvätta bort mer och bättre på alla olika skrovformer. Där har utvecklingen gått framåt, säger Andreas Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.