Västervik välkomnar asylsökande

Publicerad
En stor flyktingström just nu gör att man på Migrationsverket söker med ljus och lykta efter tillfälliga boenden. I Västervik väntas 300 asylsökande till Lysingsbadet, och de är välkomna.

Migrationsverket har vänt sig till campingplatser runt om i Sverige. På Möllstorps camping i Mörbylånga finns en tillfällig förläggning för cirka hundra asylsökande. Även High Chaparral fick en förfrågan men tackade nej.

Det som Mörbylånga och Gnosjö kommun har gemensamt är den ilska som de snabba inackorderingarna väckt. Så här sa Gnosjös kommunalråd till Smålandsnytt den 25 september:

– Jag är starkt kritisk till att Migrationsverket inte har informerat oss på kommunen över huvud taget. Jag tycker att det är lite dåligt skött.

Andra tongångar
Men i Västervik är det helt andra tongångar. Visst, informationen kunde ha varit bättre, men på det stora hela är kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) förstående.

– Jag tycker det är samhällets ansvar att sköta det här så bra som möjligt. Och om Migrationsverket anser att vi kan hjälpa till med det så är det ett ansvar vi får ta, säger han.

Just nu befinner sig 140 asylsökande på Lysingsbadets camping, ytterligare 40 väntas under tisdagen och som mest väntas det bli 300 asylsökande som bor på campingen nu i höst.

– Vi får ju full kostnadstäckning för våra utlägg. Jag har framfört till Migrationsverket att det varit önskvärt om de informerade tidigare. Men de hade inte resurser tydligen.

Marie Askelöf

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer