När Yxernsjön inte längre regleras riskerar ån att torrläggas, tror ortsborna. Foto: SVT

Västerviks kommun vann – Yxernsjön ska inte längre regleras

Publicerad

Nu står det klart – sjön Yxern ska inte längre ha ett reglerat vattenflöde. Det slår mark- och miljödomstolen fast i en dom under onsdagen, rapporterar Dagens Vimmerby.

Yxern ligger på gränsen mellan Vimmerby och Västervik och är Kalmar läns största sjö. Sedan en tid tillbaka har frågan om sjöns framtid drivits av Västerviks kommun, som vill slopa regleringen av vattenflödet och riva dammluckorna.

Men ortsbor i samhällena Yxered och Totebo menar att kommunens lösning bara skjuter på problemet. Lantbrukaren Lars-Olof Engström oroar sig över att Yxeredsån, där han hämtar vatten, kan komma att torrläggas.

– Vi kan tvingas lägga ner verksamheten om det här genomförs, det kommer inte att finnas vatten i ån när vi som mest behöver det, sa han till SVT i ett tidigare inslag.

Nu har alltså mark-och domstolen gått på kommunernas linje, vilket betyder att sjöns vattennivåer kommer släppas ut i ett naturligt flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars-Olof Engström driver lantbruk intill Yxeredsån och är orolig för torrläggning. Foto: SVt


 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet