Västerviks museum i Västervik har problem med en privatperson som trakasserar personalen. Foto: SVT

Museipersonal anmäler trakasserier – besökare hävdar upphovsrätt

Publicerad

Västerviks museum har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket efter att personal på museet trakasserats och hotats av en man.

Enligt museets chef Olof Nimhed har trakasserierna pågått under flera år i olika omfattning. Det handlar om en privatperson som anser att han äger upphovsrätten till material som han påstår används i museets verksamhet.

Varit hotfull vid guidningar

Olof Nimhed är chef på Västerviks museum.

Personalen har vid flera tillfällen känt sig hotade av mannen, både på sociala medier och ute i verksamheten. Något som Västerviks-tidningen var först med att berätta.

– Vederbörande har dykt upp under guidningar med krav på på ekonomisk ersättning från enskilda individer. Det blir till slut tärande för dem som ska ta emot den här aggressionen, säger Olof Nimhed.

Prövats i domstol

Upphovsrättsdispyten har enligt Nimhed prövats i domstol för ett antal år sedan, där museet fick rätt gentemot privatpersonen, men det har inte hjälpt:

– På klassiskt rättshaveristmanér byter vederbörande perspektiv med jämna mellanrum och hittar något nytt. Man kan tycka att man ska stå ut med mycket, men det här har skapat ett sådant obehag och tappat proportionerna fullständigt, säger han.

Ett arbetsmiljöproblem

Nu har museet, som har 40 anställda, gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Anmälan gäller ett ”allvarligt tillbud” mot två anställda och har skett i samråd med fackliga företrädare. Man har också tagit stöd från fackets jurister.

– Anmälan är ett sätt att förbereda sig inför en situation där personal inte vill ta på sig arbetsuppgifter på grund av att fullständigt grundlösa anklagelser slängs emot dem. Vi är snubblande nära den situationen nu, säger Olof Nimhed.

Museet har övervägt att polisanmäla mannen, som varit föremål för polisanmälningar från personer kopplade till museet även tidigare, men vill i nuläget avvakta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet