Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Västervikspolitiker vill att elever ska snabbtestas inför skoldagen Foto: TT och pressbild

Västervikspolitiker vill att elever ska snabbtestas inför skoldagen

Publicerad

Jon Sjölander, gruppledare för Moderaterna i Västervik, vill att elever och personal i grundskolan ska göra antigentester, så kallade snabbtester, inför skoldagen för att minska spridningen av covid-19 i skolan.

– Jag tycker att situationen där ute är ohållbar och jag tycker att vi som arbetsgivare kan göra mer, säger Jon Sjölander (M). 

Förslaget innebär att kommunen själva skulle köpa in tester, som ett pilotprojekt. Alla elever och personal på en skola skulle testas, även de utan symtom. Provtagningen skulle ske genom salivprov och eleverna skulle bara behöva spotta i en kopp. Enligt Sjölander har liknande tester gjorts i till exempel Danmark.  

– Jag har fått till mig att i Danmark testar man skolor regelbundet, men i Sverige vet jag inte om det gjorts eller om det är helt unikt, säger han. 

Får betala själva

Region Kalmar län har fått frågan om de kan bekosta testerna, men det är inte möjligt av flera olika skäl. Det handlar bland annat om Folkhälsomyndigheten ännu inte rekommenderar den här typen av tester i skolan.

– Regionen får inte ersättning för prover som inte är rekommenderade av Folkhälsomyndigheten. Provtagning i screeningsyften där man provtar många utan symtom är inte rekommenderat, säger Andreas Delphin, testsamordnare i Region Kalmar län.

Tas upp på extra krisledningsmöte

I testprojektet skulle därför Västerviks kommun få stå för kostanden själva och det handlar enligt Sjölander om cirka hundra kronor per test. 

– Sen kan vi bara hoppas och jag tror också att staten kommer att ha en ersättningsmodell för den här typen av test så småningom, säger han.

Vad blir ditt nästa steg? 

– Det blir att försöka påverka våra beslutsfattare. Om situationen där ute är, som jag anser, ohållbar, och elever och vår personal tvingas att vara i den här miljön, då borde vi kalla till ett extra krisledningsmöte och där vi fattar det här beslutet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet