Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svår torka på Öland – han får köra över bron efter vatten

Publicerad

Just nu körs det stora mängder vatten från fastlandet till Öland varje dag eftersom grundvattnet sinat.

Varje dag fraktas 260 kubikmeter vatten på Ölandsbron. Johan Gustafsson kör sex vändor med sin tankbil varje dag över Ölandsbron på uppdrag Mörbylånga kommun.

– Jag har aldrig varit med om något liknande och jag ser ingen ände på det, säger åkaren Johan Gustafsson.

Och anledningen till att det körs så mycket vatten från fastlandet till Öland är vattenbristen på ön som råder sedan en tid tillbaka. Det är grundvattennivån som är mycket kritisk efter torrt väder det senaste året.

Vattenledning över sundet

Vattnet från tankbilen töms i reservoaren för dricksvatten som finns vid Tveta vattentäkt för att säkra tillgången framöver. Än är vattnet nämligen inte helt slut, men om det inte regnar i vår kan det bli besvärligt. Dessutom hinner kommunerna inte bygga någon vattenledning över sundet innan sommaren.

– Till sommaren kan det då handla om att tankbilar måste köra i treskift. Men det är dyrt, över 50 kronor per kubikmeter, så vi vill sluta med lastbilar så snart det går, säger Niclas Beermann teknisk chef på Mörylånga kommun.

Vattenbristen är just nu framför allt ett mycket stort problem för lantbrukarna på Öland som varje dag behöver stora mängder vatten till sina djur, men även många hushåll har problem med vattenförsörjningen.

I morgon torsdag träffas berörda myndigheter åter igen för att diskutera problemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenkrisen

Mer i ämnet