Släckningsarbete efter en brand utanför Oskarshamn under söndagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenbombning sattes in mot skogsbrand

Publicerad

Skogsbränderna tär på räddningstjänsternas resurser. I Hultsfred har containrar med brandslang och annan utrustning fått beställas in. Vattenbombning har satts in mot en brand i Tönshult.

Under lördagen brann det i alla svenska län utom tre – och arbetet med att bekämpa många av bränderna fortsätter under söndagen.

Vattenbombar från luften

Räddningstjänsten i Hultsfred – som hanterat fyra terrängbränder det senaste dygnet – är hårt ansatt och använder alla sina resurser.

– Vi har tomt i våra bilar. Men vi har en skogsbrandsdepå – två stora containrar med slang och brandarmatur. Den kördes upp från Vetlanda klockan ett i natt. Vi har stora problem men vi löser det, säger Leif Vigren-Eriksson, räddningschef i beredskap, till TT.

Depån tillhör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har förstärkningsresurser på 13 platser i Sverige.

– Det är en enorm resurs som finns i dag.

Mest energi läggs på två bränder i Tönshult utanför Virserum samt en brand mellan sjöarna Välen och Stora hammarsjön.

– I Tönshult håller vi på och vattenbombar med helikopter och vi har hemvärnsgubbar som hjälper till. Båda bränderna är omringade, säger Leif Vigren-Eriksson.

Bränderna i Hultsfred startade vid ett åskoväder, men det lilla regn som föll hjälpte inte mycket mot bränderna. Rök ligger över stora delar av kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer