Arkivbild på vindkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vattenfall monterar ner vindkraftpark

Uppdaterad
Publicerad

Det är enligt Vattenfall inte ekonomiskt försvarbart att renovera eller ersätta fem vindkraftverk i södra Kalmarsund.

Vattenfalls första havsbaserade vindkraftpark, Yttre Stengrund i södra Kalmarsund med fem vindkraftverk på sammanlagt 10 megawatt som har varit i bruk sedan 2001, ska nu monteras ned.

Enligt Vattenfall är det inte ekonomiskt försvarbart att renovera dem.

– Vi har haft problem med turbinerna. De är av en ovanlig sort som bara tillverkades i ett 50-tal över hela världen. Därför är det svårt att få tag på reservdelar, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

För kostsamt att ersätta med nya

I dag är det bara ett av de fem vindkraftverken som är i drift. Det har tidigare varit tal om att ersätta de gamla kraftverken med nya, men det är inte längre aktuellt.

– Vi har som målsättning att bara investera i vindkraft där det blåser och är lönsamt. Då har vi flera andra områden som är mer intressanta så vi tycker inte det finns någon anledning att ha kvar den här. Det skulle vara för kostsamt att ersätta med nya, säger Peter Stedt.

Nu ska havsbotten och markanläggningarna återställas på ett miljömässigt korrekt sätt, enligt Vattenfall.

”Vunnit de erfarenheter man kan”

Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län, säger till SVT att detta inte känns särskilt dramatiskt.

– Om min minnesbild är rätt så byggdes detta som en testanläggning. Nu har man väl vunnit de erfarenheter man kan, säger Anders Åkesson (C).

– Nu kan jag inte detaljerna i det enskilda beslutet, men jag tror inte att man ska tolka detta som att Vattenfall slutar att satsa på vindkraft, säger Anders Åkesson (C).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer