Linda Westeson är vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg. Foto: TT/Fredrik Sandberg/Privat

Vattenkampanj spreds med hjälp av invånarna

Publicerad

I början av sommaren startade Kronobergs län en kampanj som inspirerats av Kalmar läns kampanj ”kamelen Törsten”. Syftet var att skapa en större medvetenhet om den egna vattenförbrukningen och för att sprida budskapet tog man hjälp av allmänheten.

– På grund av de låga vattennivåerna 2016 och 2017 så fanns det ett önskemål från kommunerna om att vi skulle samordna en sådan här satsning för bättre vanor och en mer långsiktigt hållbar vattenförbrukning i länet, säger Linda Westeson, vattenvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Kronobergs län.

Satsningen lanserades därför i samband med att vattenanvändningen gick upp i kommunerna under den varma försommaren, trots att Länsstyrelsens prognos inför sommaren 2018 var att det skulle bli en sommar med relativt god vattentillgång.

– Men sedan blev ju sommaren extremt torr och kampanjen blev då ett bra komplement till de bevattningsförbud som de flesta kommuner i länet gick ut med.

”Etablera goda vanor”

Enligt Linda Westeson uppger flera kommuner att de sett en tydlig trend under årets sommar med en minskad vattenförbrukning och även om bevattningsförbuden tros ha varit den största orsaken så är hon övertygad om att även kampanjen haft en positiv effekt.

– Även under vintern kommer vi göra små nedslag för att påminna människor om att spara på vattnet. För även om situationen inte är lika akut vintertid så finns det ingen anledning att slösa på vattnet utan det handlar om att etablera goda vanor.

Kampanjen spreds främst via sociala medier och var därför väldigt beroende av att invånarna i länet själva interagerade och hjälpte till med att sprida budskapet. Något som enligt Linda Westeson fungerat mycket bra.

– Den torra sommaren gjorde att det inte var så svårt för folk att se behovet och vi är jättetacksamma för det positiva bemötandet och viljan att mana andra till försiktighet, säger Linda Westeson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.